فشار کم روغن در موتور میتواند عملکرد را مختل کند، منجر به گرم شدن بیش از حد و اصطکاک بین قطعات متحرک و در نهایت باعث از کار افتادن موتور میشود. یادگیری بیشتر در مورد علل رایج فشار پایین روغن در محیطهای مختلف میتواند به شما کمک کند از موتورهای خود در برابر آسیب محافظت کنید و خطر تعمیرات و تعویض پرهزینه را کاهش دهید.
برای اینکه بدانید چرا حفظ سطح فشار روغن مناسب اهمیت دارد و چه چیزی میتواند باعث کاهش فشار روغن در خودروها شود، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
چرا فشار روغن مهم است؟
در حالی که عوامل زیادی طول عمر موتور و عملکرد آن را تعیین میکنند، داشتن فشار روغن مناسب یکی از مهم ترین آنها است. موتورها قطعات متحرک زیادی دارند و میتوانند گرمای زیادی تولید کنند. این قطعات متحرک برای از بین بردن خطر سایش زودرس و حفظ دمای موتور در محدوده مناسب نیاز به روغن کاری کافی دارند.
با این حال، تنها تامین روغن موتور کافی نیست. این روغن باید فشار بالایی داشته باشد تا تمام قسمتهای متحرک سیستم را پوشش دهد. هنگامی که فشار کافی وجود نداشته باشد، روغن به همه سطوح نمیرسد و منجر به تماس فلز با فلز، آسیب رساندن به اصطکاک و دمای بالا میشود. در صورت عدم حل این مسئله، سطح پایین فشار روغن میتواند مهر و مومهای موتور را بشکند و باعث آسیب قابل توجهی به سایر قطعات شود.
اپراتورهای خودرو و تکنسینهای تعمیر و نگهداری میتوانند با بازرسیها و تعمیرات منظم از مشکلات احتمالی فشار روغن مطلع باشند. وسایل نقلیه دارای یک فشارسنج هستند که به طور خودکار سطوح فشار را کنترل میکند و به محض افت فشار روغن یک چراغ نشانگر را روشن میکند، در این مرحله رانندگان باید بلافاصله خودرو را متوقف کنند و قبل از ادامه رانندگی مشکل را حل کنند.
روغن
چه چیزی باعث فشار پایین روغن میشود؟
شما میتوانید هر یک از چهار علت رایج فشار روغن پایین را عیب یابی کنید تا متوجه شوید که کدام عامل مقصر است.
روغن کافی در موتور نیست
روغن باید به طور مرتب تعویض و دوباره پر شود تا خودروها به خوبی کار کنند. برخی از دلایل کاهش سطح روغن در طول زمان عبارتند از:
نشتی در دوشاخه یا مهر و موم روغن
تبخیر، باعث مصرف روغن سریعتر از حد معمول میشود.
سوختن، به دلیل فرسودگی رینگهای پیستون
یک برنامه دقیق تعویض روغن را رعایت کنید و به طور مرتب سطح روغن را ارزیابی کنید تا از این علت فشار پایین روغن جلوگیری کنید. با بالا رفتن سن موتورها، مصرف روغن آنها به طور طبیعی افزایش مییابد، بنابراین با گذشت زمان، شارژ مجدد آنها طبیعی است. با این حال، مطمئن شوید که هیچ قطره یا نشتی روغن روی زمین زیر خودرو وجود نداشته باشد، زیرا این نشان دهنده نشتی قطعاتی است که باید تعمیر شوند.
ویسکوزیته خیلی زیاد یا خیلی کم
روغن در سطوح مختلف ویسکوزیته وجود دارد که تعیین میکند چقدر آسان در یک موتور در دماهای خاص جریان مییابد. خودروهای مختلف به انواع مختلفی از روغن نیاز دارند، بنابراین در دفترچه راهنمای خودرو، رتبه بندی و درجه ویسکوزیته روغن توصیه شده توسط سازنده بیان شده است. به طور کلی، روغن با ویسکوزیته بالا ضخیمتر است و مقاومت بیشتری تولید میکند، در حالی که روغن با ویسکوزیته پایین نازکتر است و مقاومت کمتری دارد. روغن با ویسکوزیته بالا معمولا در ماههای تابستان یا دماهای گرمتر استفاده میشود، در حالی که روغن با ویسکوزیته پایین در دماهای سردتر استفاده میشود.
اگر از ویسکوزیته روغن اشتباه استفاده شود، موتور ممکن است آن را به عنوان فشار روغن پایین ثبت کند، حتی اگر روغن به درستی پر شده باشد. بهترین راه برای جلوگیری از این علت احتمالی این است که دوباره بررسی کنید که روغن مناسب برای مدل موتور و مدل خاص خودرو (و فصل یا آب و هوای مورد نظر) استفاده شده است.
سایش موتور
گاهی اوقات، علت اصلی فشار پایین روغن، آسیب موتور است. ابتدا میله اندازه گیری را بررسی کنید تا احتمال استفاده از نوع نامناسب روغن یا سطح روغن را رد کنید. اگر هر دو درست باشند، اخطار فشار کم روغن میتواند نشان دهنده فرسودگی اجزای خود موتور باشد. اگر وسیله نقلیه با سرعت بالا کار کند یاتاقانهای موتور ممکن است فرسوده شوند. خودروهای قدیمیتر و پرکاربرد، سریعتر سایش موتور را تجربه میکنند.
برای رفع این علت احتمالی، یک مکانیک آموزش دیده باید موتور را برای علائم سایش بررسی کند. تعمیر و نگهداری منظم همچنین میتواند خطر سایش موتور را کاهش دهد.
گیج فشار روغن معیوب
اگر قبلاً همه دلایل فوق را بررسی کرده اید و چراغ فشار کم روغن همچنان روشن است، ممکن است نشانهای از معیوب بودن سنسور فشار روغن باشد. اگر حتی پس از تعویض سنسور، اخطار فشار پایین روغن همچنان روشن میشود، ممکن است به دلیل خرابی پمپ روغن باشد.
صنایعی که روان کنندهها در آن بیشتر تحت تأثیر هوای سرد قرار میگیرند.
برخی از صنایع نیاز به ذخیره و استفاده از روان کنندهها در بیرون دارند، جایی که دمای سرد میتواند تأثیر منفی بر اثربخشی آنها بگذارد. این امر معمولاً برای صنایع معدنی، کشاورزی، حمل و نقل، نفت و گاز و صنایع تصفیه آب اعمال میشود.
دمای انجماد باعث افزایش ویسکوزیته سوختها و روان کنندههای مبتنی بر روغن میشود. در حالی که روغنهای جامد منجمد نمیشوند، اما ضخیمتر میشوند تا زمانی که شبیه موم شوند. در دمای 15 درجه فارنهایت (9- درجه سانتیگراد)، موم موجود در روان کننده یا روغن شروع به کریستال شدن میکند و از روغن جدا میشود. در این حالت خارج کردن روغن از ظرف بسیار مشکل است.
عایق بندی لولههای سوخت که حامل روغنهای سوختی هستند میتواند خطر یخ زدگی، جدا شدن و گرفتگی را کاهش دهد. همچنین دانستن دمای انجماد روغنهای دنده، روغن موتور و روغنهای هیدرولیک مختلف مفید است. روغن موتورهای نازک مانند انواع 10W30 در دمای 50 درجه فارنهایت (10 درجه سانتیگراد) شروع به غلیظ شدن میکنند و در -20 درجه فارنهایت (29- درجه سانتیگراد) یخ میزنند، در حالی که روغنهای هیدرولیک و دنده در -10 درجه فارنهایت (23- درجه سانتیگراد) یخ میزنند. اما روغنهای با ویسکوزیته بالاتر مانند 15W30 به گونهای طراحی شدهاند که تا زمانی که دما به -55 درجه فارنهایت (48- درجه سانتیگراد) کاهش یابد، روان بمانند.